top of page
Αναζήτηση

Κλεμμένο, ναι. Χαμένο, όχι!

Η αξία της στενής συνεργασίας με τις αρχές και της αξιοποίησης της τεχνολογίας, για την ασφάλεια οχημάτων.


Επί του παρόντος, πάνω από 9 εκατομμύρια οχήματα κινούνται στους δρόμους της Ελλάδας, με το 50% του συνόλου να καταγράφεται στην Αττική. Από αυτά, 5,877,759 είναι επιβατικά αυτοκίνητα και 1,782,022 είναι μοτοσυκλέτες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των οχημάτων του Ελληνικού στόλου.


Decorative chart

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 20,206 αυτοκίνητα και 4,372 μοτοσυκλέτες, αύξηση 17,3% και 43,6% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Δύο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση αυτή είναι η απόσυρση παλαιών οχημάτων και η ανάγκη αντικατάστασης κλεμμένων οχημάτων. Σύμφωνα με στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των περιστατικών κλοπών οχημάτων υπερβαίνει τα 22,000 ετησίως, κατατάσσοντας την κλοπή οχημάτων στην κορυφή της λίστας εγκληματικότητας που απασχολεί τις αρχές.


Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας, δυστυχώς μόλις 3 στα 10 οχήματα εντοπίζονται και επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Insurance Market, οι πρώτες ώρες μετά την κλοπή είναι κρίσιμες για τον εντοπισμό του οχήματος. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας ο ιδιοκτήτης να καταθέσει άμεσα αναφορά για την κλοπή στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να υποβάλει μήνυση εναντίον αγνώστων, προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα.


Όταν υπάρχει κάλυψη κλοπής, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει άμεσα την ασφαλιστική εταιρεία σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που το όχημα δεν ανακτάται, απαιτείται η υποβολή ενός εκτενούς συνόλου δικαιολογητικών, και ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ορίζει η ασφαλιστική εταιρεία (συνήθως 3 μηνών), εκκινεί η διαδικασία αποζημίωσης. Η αποζημίωση γίνεται βάσει της τρέχουσας αξίας του οχήματος και όχι της αρχικής αξίας αγοράς. Οι διαφορετικές καλύψεις μπορεί να προβλέπουν διαφορετικά ανώτατα ποσά αποζημίωσης. Επιπλέον, δεν υπάρχει αποζημίωση για προσωπικά αντικείμενα που μπορεί να έχουν κλαπεί.


Πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις που όχι μόνο επηρεάζουν τα οικονομικά μας, αλλά την ψυχολογία και την καθημερινότητά μας; Ορισμένες καλές πρακτικές που συνιστώνται από τις αρχές είναι το σωστό κλείδωμα του οχήματος, η στάθμευση σε φωτεινά και πολυσύχναστα σημεία, η χρήση συναγερμού, αλλά κυρίως η εγκατάσταση ενός συστήματος εντοπισμού GPS. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες πλέον απαιτούν την εγκατάσταση συστήματος tracking σε οχήματα υψηλής αξίας ή υψηλού ρίσκου.


Ένα σύστημα εντοπισμού με GPS παρέχει συνεχή ενημέρωση για την τοποθεσία του οχήματος. Ωστόσο, σε περίπτωση κλοπής, ο ιδιοκτήτης, που μπορεί να νιώθει αναστατωμένος και ανήσυχος, ενδέχεται να αγνοήσει τις οδηγίες των αρχών και να βάλει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, αναζητώντας το κλεμμένο όχημα. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι, ο εντοπισμός και η ανεύρεση ενός κλεμμένου οχήματος απαιτεί την παρέμβαση άρτια εκπαιδευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τον άμεσο και αποτελεσματικό συντονισμό των αρμόδιων αρχών.


Η G4S Telematix προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τον εντοπισμό και την προστασία των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών με τις υπηρεσίες GPS Tracker WithU Car και WithU Moto, οι οποίες συνδέονται 24/7 με το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας της G4S. Ένα ενεργό (Active) σύστημα εντοπισμού GPS επιτρέπει την παρακολούθηση της ακριβούς θέσης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Παρέχει ειδοποιήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα, όπως χρήση μη εξουσιοδοτημένου οδηγού, ενεργοποίηση συναγερμού, GSM jamming, διακοπή τροφοδοσίας, και ρυμούλκηση.


Αυτές οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται τόσο στον ιδιοκτήτη του οχήματος όσο και στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας. Η άμεση ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Κέντρου Ασφαλείας επιτρέπει τη γρήγορη αντίδραση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια θετική έκβαση. Μέσω της συνεχούς εποπτείας, εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η προστασία του οχήματος, καθώς και του ιδιοκτήτη του. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας διαχειρίζεται το περιστατικό από τη στιγμή της ειδοποίησης μέχρι την ανάκτηση του οχήματος.


Κατά τη συνομιλία μας με τους υπεύθυνους του Επιχειρησιακού Κέντρου Ασφαλείας της G4S, ενημερωθήκαμε σχετικά με κάποια πρόσφατα περιστατικά. Τον Φεβρουάριο, μοτοσυκλέτα μεγάλης αξίας κλάπηκε στην καρδιά του Πειραιά, σε μια περιοχή που φιλοξενεί κυρίως εταιρικά γραφεία, και αυτό συνέβη σε άκρως απροσδόκητη ώρα, στις 15:00. Χάρη στην άμεση συνεργασία του Επιχειρησιακού Κέντρου Ασφαλείας με την Ελληνική Αστυνομία, το όχημα βρέθηκε εντός 20 λεπτών, αν και ήταν κρυμμένο και καλυμμένο. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη επίσης τον Φεβρουάριο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, όταν το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας έλαβε ειδοποίηση για μη εξουσιοδοτημένη μετακίνηση οχήματος. Αφού επιβεβαιώθηκε η κλοπή της μοτοσυκλέτας, χάρη στην έμπειρη διαχείριση των χειριστών, το όχημα εντοπίστηκε εντός λίγων ωρών και επεστράφη στον ιδιοκτήτη.


Εκτός από τις κλοπές, παρατηρείται άλλο ένα ανησυχητικό φαινόμενο όπου στελέχη εταιρειών κάνουν κατάχρηση πολυτελών ενοικιαζόμενων εταιρικών αυτοκινήτων για προσωπικό όφελος. Το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας της G4S αντιμετώπισε ένα τέτοιο περιστατικό τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά από μήνυση εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων σε αστυνομικό τμήμα των Βορείων Προαστίων εναντίον πελάτη της για υπεξαίρεση, η Άμεση Δράση για την καταδίωξη του, συνεργάστηκε στενά με το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας, αξιοποιώντας τη συνεχή και λεπτομερή ενημέρωση για την ακριβή τοποθεσία του οχήματος και την ταχύτητά του, επιτυγχάνοντας την ακινητοποίηση και σύλληψή του οδηγού.


Φυσικά, δεν λείπουν και τα αστεία περιστατικά, όπου πανικόβλητοι ιδιοκτήτες αναζητούν βοήθεια από το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας, μόνο για να ανακαλύψουν ότι απλώς έχουν ξεχάσει που έχουν παρκάρει.


Σε κάθε περίπτωση, η σωστή και ψύχραιμη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών από έμπειρους επαγγελματίες αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας. Η έγκαιρη ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Κέντρου Ασφαλείας της G4S, καθώς και η πολυετής και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, είναι κρίσιμης σημασίας για τη θετική έκβαση ενός περιστατικού. Το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας βρίσκεται στο πλευρό των οδηγών όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, εξασφαλίζοντας ότι αισθάνονται πάντα ασφαλείς, σε κάθε διαδρομή.


___


Δείτε εδώ την προσωπική εμπειρία του Γιάννη, σχετικά με την ανάκτηση της κλεμμένης μηχανής του: https://fb.watch/rNM4wQ4JKi/

35 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page